AKÇORA GÖMLEKLERİ AKÇORA GÖMLEKLERİ Markanın gücünü anlatırken, Lacoste gibi bir çok markaya ait tekstil ürünlerin Türkiye’de üretildiğini, 20 TL lik tişörte konan timsahın logosunun, o tişörtü nasıl 120 TL yaptığını, çok esprili bir dille anlatıyordu. Birden durdu ve dedi ki; - İçinizde 40 yaş üstü kaç kişi var? Yaklaşık 30 kişi el kaldırdı. - Peki Akçora gömleklerini bilenler el kaldırsın! 4-5 kişi hariç herkes el kadırdı? Yani 25’i biliyor Akçora gömleklerini - Pekiii? Kaç kişi bu gömleği giydi? El kaldıran 3-4 kişi oldu… Ve hoca, zor durumda kalmasınlar diye hemen açıkladı. “Arkadaşlar Akçora gömlekleri giyilen bir gömlek değil, araçların motorlarındaki piston gömleğidir. Ama Akça gibi benzeri isimlerle yapılan gömleklerin Akçora olarak aklınızda kalma ihtimali yüksek. O yüzden giydiğinizi zannediyor olabilirsiniz. Çünkü adamlar dağa taşa her yere yazdıkları Akçora Gömlekleri yazısı zihnimize kazınmıştı. Yazının yazı karakterleri bile aklınızdadır.” Ve aynen hocanın dediği gibi Salihli’den İzmir’e gelirken yada giderken otobüste ne yaparsınız saga sola bakarsınız. Ova, bağ evleri, ekilmiş arazideki ürünler, ağaç, çiçek, kuş görürsünüz. Ama bağevlerinin birinin duvarında kocaman “Akçora Gömlekleri” yazarsa okumadan geçmezsiniz. Genellikle ortası beyaz, etrafı siyah çerçevelenmiş büyük harflerle yazılmış bu yazı hala hatırımızda duruyordur. Nereden aklıma geldi bu yazıyı yazmak… 1 Ocakta bir TV kanalında yarısını izleyip kalan yarısını bugün internetten izleyerek bitirdiğim “Entel Köy Efe Köye Karşı” filminde Bulutsuzluk Özlemi’nin söylediği şarkının bir yerinde; Sarındım Akçora gömleğine Uyu dedin uyudum Devam et dedi muavin ……… sözlerini duyunca eğitimde anlatılan MARKANIN GÜCÜ aklıma geldi. Aynı hatayı yapan çok kişi var demekki! Konuyla ilgili fotoğraf ararken 25 Şubat 2014’de Milliyet Blog yazarlarından Kaan Akoba’nın da bu konuya değindiğini Bulutsuzluk Özlemin’den önce, ilk hata yapanın Süleyman Demirel olduğunu anlatmış. 1973 seçimlerinde dağlara taşlara Ecevit ile ilgili “Umudumuz Ecevit” gibi methiyeler yazıldığını gören Süleyman Demirel bir konuşmasında, “Dağlara, taşlara, telefon direklerine, umudumuz yazmakla umut olunsaydı, bizim Akçora gömlekleri, dünyanın en birinci gömlek markası olurdu.” diyor Yazar Tarık Dursun K.’nın da bir yazsında Basmane’de ki oteller sokağını anlatırken “Bir tuhafiyecide de, adını dağlara taşlara yazdırmış o ünlü “Akçora Gömlek” vardı ve camekanda dura dura gömleğin renkli çizgilerinden kırmızı olanları çoktan solmaya başlamıştı” der. Burada hata yaptıracak kadar basit ve güçlü bir reklam modeli var. “Akçora Motor Piston Gömlekleri”nin sahiplerini kutlamak lazım. Ama bir taraftan da Piston Gömleği olduğunu anlatamamış olmaları da bir eksiklik gibi geldi bana… |
9469 kez okundu
YorumlarAkçora Gömlekleri 12/11/2016 21:45 Akseki Belenalan köyünden Ali Akçora Oğlu Hasan Akçora ve Damadı Hasan Şencanın İzmir'de çalıştırdıkları atölyede ki gömleklerin Adı neydi o zaman?
Akçora gömlekleri benim çocukluğumda da Köye getirip ücretsiz dağıtırlardı. Misafir - 01/02/2016 11:05 Gerçekten, tekstil alanına da yönelselermiş, hazır marka ile çok yol katederlermiş. Cengiz Ülkü Motor Gömlekleri 31/01/2016 00:40 60'lı - 70'li yıllarda otobüsle seyahat ederken hep görürdüm bu reklamı. İzmir Konak'ta YKM Mağazası, Saat Kulesi'nin karşısındaki binadaydı.
Bir gün YKM'de elbise alırken aklıma o marka geldi ve baktım baktım, Akçora diye bir gömlek markası yok. Tezgahtar kıza sorduğumda güldü ve, "sürekli soranlar oluyor ama o insanların giydiği gömlek markası değilmiş, bizde sonradan öğrşendik, motor gömleklerinin markasıymış" dedi. Ne kadar tuaf, Adamlar farkında olmadan ünlü bir marka yaratmışlar ama niğmetinden yararlanamamışlar.
Şimdi "Akçora Bebe" var, bebek elbiseleri vb şeyler üreten bu markanın, eski Akçora ile ilişkisi varmı? bilemiyorum. Misafir - |